Skip to main content

Applying Professional Scrum

Zagreb, December 10-11, 2020

Class Overview

Course Overview

[25.11.2020. -  Održavanje ovog tečaja je zagarantirano!]

Professional Scrum Foundations (PSF) je dvodnevni intenzivni tečaj na kojem se stječu temeljna znanja potrebna za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma u svakodnevnoj praksi. Izvodi se kao kombinacija teorije i praktičnih vježbi u timskom okruženju i namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu razvoja proizvoda ili imaju dodira s timovima, bez obzira na njihovo predznanje.

Polaznici tečaja na interaktivan način uče o komponentama, vrijednostima i principima Scruma. Istovremeno se imaju priliku organizirati u Scrum timove i u nizu sprinteva izgrađivati realističan proizvod. Tečaj stavlja naglasak na prevladavanje uobičajenih izazova prilikom rješavanja složenih problema, suradnju unutar i preko granica Scrum tima te samoorganizaciju kao bitne elemente u savladavanju Scruma.

Tečaj uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I).

Napomena:

Iskazana cijena se odnosi na tvrtke i uključuje PDV (25%).

Class Details

Language

Croatian

Delivery Method

In Person Class
Location: Zagreb, Croatia (venue details)

Date

Start: December 10, 2020
End: December 11, 2020

Class Format

Traditional

Partner

Agilist IT Ltd

Registration & Price

Price: HRK 8625

Registration for this class has closed

More Information

Opis tečaja

Scrum je okvir za organizaciju rada timova na razvoju, isporuci i održavanju složenih proizvoda (Scrum Guide|Vodič za Scrum), koji omogućuje timovima da kroz iterativni i inkrementalni pristup kontinuirano isporučuju vrijednost krajnjim korisnicima svojih proizvoda, uz poboljšanu predvidljivost isporuka, mogućnost stalne prilagodbe njihovim željama i bolju kontrolu rizika. Iako se sastoji od ograničenog broja komponenata i pravila, praksa pokazuje da ga timovi i organizacije teško u potpunosti usvajaju i pravilno primjenjuju, pa zbog toga često ne ostvaruju navedene prednosti agilnog načina rada.

Professional Scrum Foundations (PSF) je dvodnevni intenzivni tečaj o osnovama Scruma, na kojem polaznici osim usvajanja teorije profesionalnog Scruma, vježbaju njenu primjenu kroz praktičan rad u timovima. Tečaj ide daleko preko granica razjašnjavanja same teorije Scrum komponenti, principa i vrijednosti, jer suočava polaznike s primjenom istih na primjeru izu stvarnog života. Polaznici se organiziraju u Scrum timove i kroz niz sprinteva zajednički rade na izgradnji realističnog proizvoda. Na interaktivan način uče o samoorganizaciji unutar tima i prednostima timskog rada prilikom rješavanja složenih problema. Istovremeno dobivaju priliku uvidjeti uobičajene pogreške i nesporazume koji se susreću unutar i izvan granica Scrum timova i naučiti prepoznati njihove simptome. Tečaj propisuje niz smjernica za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma unutar tima i cijele organizacije, pa polaznici mogu naučeno odmah početi primjenjivati u svojoj svakodnevnoj praksi.

Svrha tečaja

  • Usvojiti temeljne komponente, principe i vrijednosti Scruma i razumjeti njihovu međusobnu povezanost
  • Naučiti primijeniti okvir za Scrum na razvoj realističnog proizvoda i ostvariti prednosti agilnog načina rada
  • Na praktičan način iskusiti rad u Scrum timu
  • Osvijestiti i naučiti se suočavati s uobičajenim pogreškama i nesporazumima vezanim za rad prema Scrum pravilima

Teme tečaja

  • Razumijevanje i primjena Scrum okvira (eng. Scrum Framework): teorija empiricizma, Scrum uloge, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma;
  • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja;
  • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (eng. Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima;
  • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija "Gotovosti" (eng. Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda;
  • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima;

Informirajte se i o kompetencijama iz područja profesionalnog Scruma i različitim područjima koja su pokrivena ovim i drugim Scrum.org tečajevima.

Što ćete naučiti

Polaznici se na početku samoorganiziraju u Scrum timove i trener im predstavlja studiju slučaja razvoja proizvoda, u kojoj on igra ulogu dionika i definira zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih Sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući: 

  • Implementaciju uloga: Vlasnik proizvoda (Product Owner), Scrum Master, Razvojni tim;
  • Rad s artefaktima: Popis stavki za proizvod (Product Backlog), Popis stavki za Sprint (Sprint Backlog), Inkrement;
  • Upravljanje događajima: planiranje Sprinta, dnevni Scrum sastanak (Daily Scrum), pregled Sprinta (Sprint Review), osvrt na Sprint (Sprint Retrospective);
  • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju "Gotovosti" (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva;
  • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla;
  • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma;

Kontinuirano se radi osvrt na praktičnu primjenu Scruma od strane timova i preporuke za poboljšanja, kao i aktivna rasprava o konkretnim svakodnevnom problemima polaznika.

Ciljana publika

Tečaj o osnovama profesionalnog Scruma je namijenjen svima koji žele iskusiti kako se radi u skladu sa Scrumom, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni Scrum komponenata, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama.

Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne Scrum uloge: Professional Scrum Product Owner (PSPO), Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD).

Preduvjeti

Prethodno znanje nije potrebno. No polaznici će najviše profitirati od tečaja ako unaprijed prouče Vodič za Scrum (ENG|HR) i podrobnije se upoznaju s temama tečaja.

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno ponijeti vlastito računalo.

Certifikati

Professional Scrum Master I (PSM I) certifikat

Tečaj uključuje jedan vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I certification exam (PSM I). U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana od završetka tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na drugi besplatni pokušaj polaganja ispita.

PMI PDU Krediti

Polaznici Scrum.org tečajeva mogu dobiti Project Management Institute (PMI) PDU kredite čemu nije potrebno steći certifikat. Za PSF tečaj možete zatražiti 14 PDU kredita. Više informacija možete naći na https://ccrs.pmi.org pod PMI kategorijom "Education courses provided by other third-party providers”.

Opis tečaja u PDF formatu (na engleskom):

Na sljedećim linkovima možete pronaći dodatne detalje o treningu:

Što je uključeno

  • Nastavni materijali

Venue

Algebra

Ilica 242, 10000 Zagreb

Croatia