Skip to main content

Due to the Russian invasion of Ukraine, we have paused all purchases and training in and from Russia.

Applying Professional Scrum

Zagreb, June 13-14, 2023

Class Overview

Scrum za Scrum Mastere i Scrum timove

Zašto uložiti 2 dana u tečaj?

 • Fokusirano ćete savladati sve elemente okvira Scruma: Napokon će vam biti jasno što se od vas očekuje u Scrumu, tko što radi, kada i kako, tko je odgovoran, tko koga vodi i u kojem smjeru.
 • Praktično ćete isprobati Scrum: Organizirali ćete se u Scrum timove od nule i tijekom tečaja iskusiti što znači biti član Scrum tima i izgradili realističan proizvod u nizu laboratorijskih sprintova.
 • Dobiti ćete odgovore na sva vaša pitanja: Razriješiti ćete sve nedoumice vezano za primjenu Scruma u vašem okruženju. Naša Q&A ploča je uvijek centralno mjesto žustre diskusije.
 • Krenuti ćete s pripremama za stjecanje PSM I certifikata: Dobiti ćete konkretne upute kako se najbolje pripremiti za PSM I ispit.

 

Pridružite se autorima hrvatske verzija Vodiča kroz Scrum uživo u Zagrebu!

Održavanje tečaja je garantirano, osigurajte svoje mjesto ranom prijavom!

Class Details

Language

Croatian

Delivery Method

In Person Class
Location: Zagreb, Croatia (venue details)

Date

Start: June 13, 2023
End: June 14, 2023

Partner

Agilist IT Ltd

Registration & Price

Price: EUR 739
The price does not include VAT (25%).
Register

More Information

Opis tečaja

Scrum je okvir za organizaciju rada timova na razvoju, isporuci i održavanju složenih proizvoda (eng. Scrum Framework). On omogućuje timovima da kroz iterativni i inkrementalni pristup kontinuirano isporučuju vrijednost krajnjim korisnicima svojih proizvoda, uz poboljšanu predvidljivost isporuka, mogućnost stalne prilagodbe njihovim željama i bolju kontrolu rizika. Iako se sastoji od ograničenog broja elemenata i pravila, praksa pokazuje da ga timovi i organizacije teško u potpunosti usvajaju i pravilno primjenjuju, pa zbog toga često ne ostvaruju navedene prednosti agilnog načina rada.

Applying Professional Scrum (APS) je dvodnevni intenzivni tečaj o osnovama Scruma, na kojem polaznici osim usvajanja teorije profesionalnog Scruma, vježbaju njenu primjenu kroz praktičan rad u timovima. Tečaj ide daleko preko granica razjašnjavanja same teorije Scrum elemenata, principa i vrijednosti, jer suočava polaznike s primjenom istih na primjeru iz stvarnog života. Polaznici se organiziraju u Scrum timove i kroz niz sprintova zajednički rade na izgradnji realističnog proizvoda. Na interaktivan način uče o samoorganizaciji unutar tima i prednostima timskog rada prilikom rješavanja složenih problema. Istovremeno dobivaju priliku uvidjeti uobičajene pogreške i nesporazume koji se susreću unutar i izvan granica Scrum timova i naučiti prepoznati njihove simptome. Tečaj propisuje niz smjernica za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma unutar tima i cijele organizacije, pa polaznici mogu naučeno odmah početi primjenjivati u svojoj svakodnevnoj praksi.

Tečaj uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) i popust za polaganje ispita za stjecanje certifikata Professional Scrum Master II (PSM II).

Napomena: Ovaj tečaj se prije zvao Professional Scrum Foundations (PSF).

AgilistIT-SDO-ApplyingProfessionalScrum-Tecaj-APS-PSM-Certifikat

Svrha tečaja

 • Usvojiti temeljne komponente, principe i vrijednosti Scruma i razumjeti njihovu međusobnu povezanost
 • Naučiti primijeniti okvir za Scrum na razvoj realističnog proizvoda i ostvariti prednosti agilnog načina rada
 • Na praktičan način iskusiti rad u Scrum timu
 • Osvijestiti i naučiti se suočavati s uobičajenim pogreškama i nesporazumima vezanim za rad prema Scrum pravilima

Teme tečaja

 • Razumijevanje i primjena okvira za Scrum: teorija empirizma, odgovornosti članova Scrum tima, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma;
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja;
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (eng. Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima;
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija gotovog (eng. Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda;
 • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima;

Informirajte se i o kompetencijama iz područja profesionalnog Scruma i različitim područjima koja su pokrivena ovim i drugim Scrum.org tečajevima.

Što ćete naučiti

AgilistIT-SDO-ApplyingProfessionalScrum-Tecaj-APS-PSM-Certifikat

Polaznici se na početku samoorganiziraju u Scrum timove i trener im predstavlja studiju slučaja razvoja proizvoda, u kojoj on igra ulogu dionika i definira zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih Sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući:

 • Implementaciju uloga: Vlasnik proizvoda (Product Owner), Scrum Master, Developeri;
 • Rad s artefaktima: Popis stavki za proizvod (Product Backlog), Popis stavki za Sprint (Sprint Backlog), Inkrement;
 • Upravljanje događajima: planiranje Sprinta, dnevni Scrum sastanak (Daily Scrum), pregled Sprinta (Sprint Review), osvrt na Sprint (Sprint Retrospective);
 • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju gotovog (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva;
 • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla;
 • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma;

Kontinuirano se radi osvrt na praktičnu primjenu Scruma od strane timova i preporuke za poboljšanja, kao i aktivna rasprava o konkretnim svakodnevnom problemima polaznika.

Recenzije

Pogledajte što o tečaju kažu naši dosadašnji polaznici. Scrum.org nudi i uvid u recenzije svih polaznika ovog tečaja.

Ciljana publika

Tečaj o osnovama profesionalnog Scruma je namijenjen svima koji žele iskusiti kako se radi u skladu sa Scrumom, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni Scrum komponenata, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama.

Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne uloge unutar Scrum tima: Professional Scrum Product Owner (PSPO)Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD). Više informacija je dostupno kroz planove učenja za Product OwnereScrum MastereDevelopere, i Agilne Leadere.

Javni i privatni tečajevi

Javni tečajevi su otvoreni za sve zainteresirane i održavaju se kada se prijavi minimalni broj polaznika. Polaznici dolaze iz različitih organizacija i s različitim iskustvom iz prakse što utječe na širinu i teme diskusije tijekom tečaja. Stoga je jedna od prednosti ovakve edukacije i dobivanje šire slike o tome kako procesi funkcioniraju u različitim okruženjima.

Privatni tečajevi se održavaju za polaznike iz iste tvrtke (i najčešće u prostorima tvrtke). Preporučeni su u slučaju kada tvrtka želi odjednom podučiti veći broj zaposlenika koji na redovnoj bazi zajedno rade. Prednosti ovakvog pristupa se očituju u tome što svi polaznici istovremeno prolaze kroz isto praktično iskustvo usvajanja osnova i terminologije Scruma, čime se otklanja većina uobičajenih nesporazuma kod njegove inicijalne implementacije. Osim toga, na tečaju se je kroz diskusiju i razradu pojedine cjeline moguće koncentrirati na konkretne probleme koje muče upravo njihove timove. Privatni tečajevi se dogovaraju i usklađuju s potrebama organizacije. Kontaktirajte nas direktno i zatražite ponudu.

Preduvjeti

Prethodno znanje nije potrebno. No polaznici će najviše profitirati od tečaja ako unaprijed prouče Vodič za Scrum (posljednja verzija je objavljena u studenom 2020.)

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno imati vlastito računalo na raspolaganju.

Priprema za tečaj

Certifikati

 • Tečaj uključuje jedan vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) bez roka trajanja. U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana od završetka tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na drugi besplatni pokušaj polaganja ispita bez roka trajanja.
 • Dodatno, polaznici imaju pravo na 40% popusta za stjecanje naprednog certifikata Professional Scrum Master II (PSM II).

PMI PDU bodovi

Polaznici Scrum.org tečajeva mogu dobiti Project Management Institute (PMI) PDU bodove pri čemu nije potrebno steći certifikat koji odgovara pojedinom tečaju. Za ovaj tečaj je moguće zatražiti 14 PDU bodova. Više informacija možete naći na https://ccrs.pmi.org pod PMI kategorijom "Education courses provided by other third-party providers”.

Što je uključeno

 • Nastavni materijal u digitalnom obliku
 • Materijali s tečaja u digitalnom obliku i preporučeni materijali za učenje
 • Lozinka za jedan besplatni pokušaj izlaska na ispit za stjecanje certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) bez roka trajanja. U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana od završetka tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na drugi besplatni pokušaj polaganja ispita bez roka trajanja.
 • Pravo na 40% popusta za stjecanje naprednog certifikata Professional Scrum Master II.

Dodatni popusti

Nudimo sljedeće mogućnosti za popuste:

 

Opisi tečajeva za preuzimanje

Daljnje opise tečajeva u PDF formatu možete pronaći na sljedećim linkovima:

Venue

Mozaik Event Centar

Dvorana Vatra

Registration

Register