Skip to main content

Applying Professional Scrum

Zagreb, December 11-12, 2023

Class Overview

Interaktivni tečaj za Scrum timove i Scrum Mastere

Pripremite se za drugačije iskustvo učenja Scruma pod vodstvom autora hrvatske verzija Vodiča kroz Scrum uživo u Zagrebu i postanite certificirani Professional Scrum Master I!

Zaronite u dinamični svijet Scrum timova i provedite dva dana istražujući teoriju i praksu okvira Scruma. Osim što ćete usvojiti njegove osnovne elemenate, prakse i principe, raditi ćete na razvoju realističnog proizvoda kroz niz sprintova u vašim Scrum timovima. Tu smo da odgovorimo na vaša pitanja i zajedno postignemo što bolje razumijevanje realistične primjene ovog okvira u vašim timovima i organizacijama.

Zaboravite na tradicionalne prezentacije i uobičajene instrukcije i pridružite nam se od 11.-12. prosinca u vremenu 9:00-17:00 sati u Mozaik Event Centru u Zagrebu. 

Osigurajte svoje mjesto ranom prijavom!

Class Details

Language

Croatian

Delivery Method

In Person Class
Location: Zagreb, Croatia (venue details)

Date

Start: December 11, 2023
End: December 12, 2023

Class Format

Traditional

Partner

Agilist IT Ltd

Registration & Price

Price: EUR 739

The price does not include VAT (25%).

Registration for this class has closed

More Information

Opis tečaja

Scrum je okvir za organizaciju rada timova na razvoju, isporuci i održavanju složenih proizvoda (eng. Scrum Framework). On omogućuje timovima da kroz iterativni i inkrementalni pristup kontinuirano isporučuju vrijednost krajnjim korisnicima svojih proizvoda, uz poboljšanu predvidljivost isporuka, mogućnost stalne prilagodbe njihovim željama i bolju kontrolu rizika. Iako se sastoji od ograničenog broja elemenata i pravila, praksa pokazuje da ga timovi i organizacije teško u potpunosti usvajaju i pravilno primjenjuju pa zbog toga često ne ostvaruju navedene prednosti agilnog načina rada.

Applying Professional Scrum (APS) je intenzivni dvodnevni tečaj o osnovama profesionalnog Scruma, na kojem polaznici osim usvajanja teorije, vježbaju njenu primjenu kroz praktičan rad u timovima. Tečaj se ne zadržava samo na teoriji Scrum elemenata, principa i vrijednosti, već pruža priliku naučeno primijeniti na primjeru iz stvarnog života. Polaznici se za vrijeme tečaja organiziraju u Scrum timove i kroz niz sprintova zajednički rade na izgradnji realističnog proizvoda. Tako na interaktivan način uče kako Scrum tim samostalno upravlja organizacijom svoga rada i rješava složene probleme. Istovremeno imaju priliku uvidjeti uobičajene pogreške i nesporazume unutar i izvan granica Scrum timova i naučiti prepoznati njihove simptome. Tečaj nudi niz smjernica za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma u timovima i organizacijama pa polaznici naučeno mogu odmah početi primjenjivati u svojoj svakodnevnoj praksi.

Tečaj uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) i popust za polaganje ispita za stjecanje certifikata Professional Scrum Master II (PSM II).

Napomena: Ovaj tečaj se prije zvao Professional Scrum Foundations (PSF).

AgilistIT-SDO-ApplyingProfessionalScrum-Tecaj-APS-PSM-Certifikat

 

Svrha tečaja

 • Usvojiti temeljne elemente, principe i vrijednosti Scruma i razumjeti njihovu međusobnu povezanost
 • Naučiti kako primijeniti okvir Scruma na razvoj realističnog proizvoda i time ostvariti prednosti agilnog načina rada
 • Iskusiti praktičan rad u Scrum timu
 • Naučiti kako prepoznati i otkloniti uobičajene pogreške i nesporazume vezane za implementaciju Scruma u poslovnom okruženju  

Teme tečaja

 • Razumijevanje i primjena okvira Scruma: teorija empirizma, zone odgovornosti članova Scrum tima, događaji i artefakti, Scrum vrijednosti;
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, timovi koji samostalno upravljaju svojim radom, suradnja u timu;
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje korisničkim zahtjevima (Product Backlog, Sprint Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima;
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija gotovog (eng. Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda;
 • Praktična primjena Scruma: uvođenje okvira Scruma u timove i organizacije, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum timova; kontinuirani razvoj Scrum timova;

Informirajte se i o kompetencijama iz područja profesionalnog Scruma i različitim područjima koja su pokrivena ovim i drugim Scrum.org tečajevima.

Što ćete naučiti

AgilistIT-SDO-ApplyingProfessionalScrum-Tecaj-APS-PSM-Certifikat

Polaznici se na početku samostalno organiziraju u Scrum timove i treneri im predstavljaju studiju slučaja razvoja proizvoda, u kojoj oni igraju ulogu dionika koji definiraju zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući sljedeće teme:

 • Zone odgovornosti članova Scrum tima: Product Owner, Scrum Master, Developeri;
 • Rad s artefaktima: Product Backlog, Sprint Backlog, Inkrement;
 • Upravljanje događajima: Sprint Planning (planiranje sprinta), Daily Scrum (dnevni sastanak), Sprint Review (pregled Sprinta), Sprint Retrospective (osvrt na Sprint);
 • Tehnike procjenjivanja, timska definicija gotovog (Definition of Done), razrada korisničkih zahtjeva;
 • Samostalno upravljanje radom tima (self-management), izgradnja krosfunkcijskih (cross-functional) timova, izazovi rada u timu, procjenjivanje i raspodjela posla;
 • Primjena Scrum vrijednosti i teorije empirizma;

Treneri kontinuirano rade osvrt na praktični rad timova i daju preporuke za poboljšanja te aktivno raspravljaju o konkretnim svakodnevnim problemima polaznika.

Recenzije

Pogledajte što o tečaju kažu naši dosadašnji polaznici. Scrum.org nudi i uvid u recenzije svih polaznika ovog tečaja.

Ciljana publika

Tečaj o osnovama profesionalnog Scruma namijenjen je svima koji žele iskusiti rad u skladu s okvirom Scruma, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni elemenata, principa i vrijednosti Scruma, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama.

Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne zone odgovornosti unutar Scrum tima: Professional Scrum Product Owner (PSPO)Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD). Više informacija je dostupno kroz planove učenja za Product OwnereScrum MastereDevelopere, i Agilne leadere.

Javni i privatni tečajevi

Javni tečajevi su otvoreni za sve zainteresirane polaznike koji dolaze iz različitih organizacija i s različitim iskustvom iz prakse što utječe na širinu i teme diskusije tijekom tečaja. Jedna od prednosti ovakve edukacije je dobivanje šire slike o tome kako procesi funkcioniraju u različitim okruženjima.

Privatni tečajevi se održavaju za polaznike iz iste tvrtke (i najčešće u prostorima tvrtke). Preporučeni su u slučaju kada tvrtka želi odjednom podučiti veći broj zaposlenika koji na redovnoj bazi zajedno rade. Prednosti ovakvog pristupa se očituju u tome što svi polaznici istovremeno prolaze kroz isto praktično iskustvo usvajanja osnova i terminologije Scruma, čime se otklanja većina uobičajenih nesporazuma kod njegove inicijalne implementacije. Osim toga, kroz diskusiju i razradu pojedine cjeline moguće se već tijekom tečaja koncentrirati na konkretne probleme koje muče upravo njihove timove. Privatni tečajevi se dogovaraju i usklađuju s potrebama organizacije. Kontaktirajte nas direktno i zatražite ponudu.

Preduvjeti

Prethodno znanje okvira Scruma nije potrebno. Polaznicima će biti lakše sudjelovati ako unaprijed prouče Vodič kroz Scrum (posljednja verzija objavljena je u studenom 2020.)

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno imati vlastito računalo na raspolaganju.

Priprema za tečaj

Napomena: Svi polaznici će prije tečaja mailom dobiti detaljne upute o pripremi za tečaj.

Certifikati

 • Tečaj uključuje jedan vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) bez roka trajanja. Ako polaznik izađe na ispit unutar 14 dana od završetka tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobiti će pravo na drugi besplatni pokušaj polaganja ispita bez roka trajanja.
 • Dodatno, polaznici imaju pravo na 40% popusta za stjecanje naprednog certifikata Professional Scrum Master II (PSM II).

PMI PDU bodovi

Polaznici Scrum.org tečajeva mogu dobiti Project Management Institute (PMI) PDU bodove pri čemu nije potrebno steći certifikat koji odgovara pojedinom tečaju. Za ovaj tečaj je moguće zatražiti 14 PDU bodova. Više informacija možete naći na https://ccrs.pmi.org pod PMI kategorijom "Education courses provided by other third-party providers”.

Što je uključeno

 • Nastavni materijal u digitalnom obliku
 • Materijali s tečaja u digitalnom obliku i preporučeni materijali za učenje
 • Lozinka za jedan besplatni pokušaj izlaska na ispit za stjecanje certifikata Professional Scrum Master I (PSM I) bez roka trajanja. Ako polaznik izađe na ispit unutar 14 dana od završetka tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na drugi besplatni pokušaj polaganja ispita bez roka trajanja.
 • Pravo na 40% popusta za stjecanje naprednog certifikata Professional Scrum Master II.

Dodatni popusti

Nudimo sljedeće mogućnosti za popuste:

 

Opisi tečajeva za preuzimanje

Daljnje opise tečajeva u PDF formatu možete pronaći na sljedećim linkovima:

Venue